Beste halvmaraton våren 2018

Hvilket løp skal jeg løpe neste år?

Sliter du med løpemotivasjonen nå som vi går en mørk høst i møte? Frykt ikke. Det finnes vanvittig mye god motivasjon i å planlegge neste års store løp. Eller neste vår, for å være helt presis. Jeg digger halvmaraton, så derfor får du de beste tipsene om hvor du kan løpe dine beste 21.097,5 meter.  Jeg har begrenset det til Europa, og kun frem til 8. april.

Av: Jon Ilseng.
Foto: Sylvain Cavatz / samt diverse andre bilder.

Foto Sylvian 1

Ansiktsløse løpere farer forbi, mot glede og skuffelse, et sted i Paris. Foto: Sylvain Cavatz.

For mange løpere starter løpesesongen rundt 1. april. I år blir årets start forskjøvet en uke, som følge av påsken. Det betyr at løp som vanligvis blir arrangert rundt 1. april, går en uke senere i 2018.

Barcelona 11. februar
For den som vil tidlig i gang med sesongens første halvmaraton er nok dette først mulighet. Paella og en rask halvmaraton uka før vinterferien frister nok mange. 50 stykker fra Norge deltok i fjor.  Nocolay Zahl Marken deltok i 2015 og sier følgene: «Det er en meget lettløpt løype med minimalt med krappe svinger. Et løp jeg anbefaler der det kan løpes fort». Barcelona, samt lettløpt løype, What`s not to like?

FB - cover

Barcelona i fint løpevær.Foto: Coverbilde på arrangørens FB-side.

planol_mitjamarato

Ruta i Barcelona. Ser fint ut dette, eller hva?

Haag 11. mars
En slags Norsk klassiker, dette. I Haag er det ofte perfekt løpevær tidlig i mars. Billig flyreiser og et løp med enkel logistikk trekker opp. Derfor drar mange nordmenn hit hvert år. Og du gjettet riktig at det er en rask og fremfor alt, HELT klin flat løype, nederlenderen byr på. Litt vindutsatt. Samtidig er kanskje ikke Haag verdens party navle. Likevel anbefaler jeg virkelig dette løpet.

Haag bybildet

Haag er et fint valg. Enkel logistikk, rimelig fly og ofte fint løpevær. Foto: Jon Ilseng.

Paris 4. mars
Starten av mars komme kanskje for tidlig for mange, men ikke for Heidi Pharo som løp her i 2017, og er veldig positiv til løpet. Hør bare:  «Hvem ønsker vel ikke å kombinere løping og en langhelg i Paris?? Paris halvmaraton er et stort arrangement med nesten 30.000 løpere som går gjennom mange av de sentrale delene av Paris sentrum. Løypa er relativt lettløpt, og selv med et par kneiker er det gode muligheter for raske tider. Til tross for vind og regn under løpet i fjor hadde jeg en veldig god opplevelse i Paris, og løper gjerne der igjen! Mye folk langs løypa som roper «Allez, allez, bravo!» (som betyr heia, heia på fransk)».

Foto Sylvian 2

Til alle skilpadder: I alle løp, så føler alle seg som skilpadder når man ser på tidene til de som vinner. Forskjellen er enorm. Her, vinneren i Paris. Foto: Sylvain Cavatz.

IAAF Valencia Half Marathon 24. mars
Hvis februar og starten av mars var litt tidlig å begynne sesongen, så kan du jo heller dra til Spania i påsken. Selveste VM i halvmaraton går i denne ganske flate spanske kystbyen. Mulig du synes det er å strekke strikken litt langt med VM. Vel, du må ikke delta i selve mesterskapet. Her kan du trøste deg med at omtrent alle blir baktropp, i forhold til de som vinner. Flere norsk hobbymosjonister rapporteres å ha bestilt tur allerede. Her blir det garantert god stemning og en del landsmenn å feire med etter løpet. Eneste minus er logistikken til og fra Valencia, som er litt kronglete. Ellers perfekt.

Valencia.jpg-large

Valencia er en spennende by. Løpya skal etter sigende gå forbi akkurat her. Foto: https://twitter.com/valencia2018

plano_mundial_2018-768x515

Løypa i Valenica ser veldig bra ut.  Tror dette er stede å dra i 2018.

Berlin 8. april
Hvis du liker løyper som er flate og har minst mulig bakker og svinger, så bør Berlin være som skapt for deg. Samme arrangør som Berlin Maraton og det betyr et alt går like smurt som et sveitserur. Løp selv dette løpet i år og kan rapportere om at du må løpe nesten 9 km før du kommer til andre sving. Verdens beste halvmaraton? Meget mulig!
Så mange som 302 nordmenn løp her i fjor.

Berlin bankett

Banketten etter løpet er ofte vel så bra som selve løpet. Her fra fantastiske NEMI restaurant i Berlin. Foto: Privat.

Berlin

Noen minutter etter målgang i Berlin. 3 x pers. Bjørn Ivar Nilsen (til venstre) løp på 1.10.35, Jon Ilseng (midten) noterte 1.16.10 mens Kim Johannessen gjorde unna de 21 kilometerne på 1.18.57.

Praha lørdag 7. april
Mens løypa i Berlin går gjennom byen, går store deler av løypa i Praha langs elven. Jeg har hørt at noen mener det er litt demotiverende og ensformig, men det blir nok kun en smakssak. At løypa er rask viste i alle fall kenyanske Joyciline Jepkosgei med all tydelighet, da hun satte verdensrekord her i 2017 på fantastiske 1.04.52. At hun i samme løpet også satte verdensrekord på 10 km er så utrolig at man knapt kan fatte det. Som du skjønner, Praha er et godt alternativ, og blir mitt valg i 2018. Mer om målsetninger og trening frem mot det løpet en annen gang. Nå er i alle fall tid og sted satt.

sportisimo-prague-half-marathon-2015

Ser veldig folksomt ut, men Praha er langt fra det største løpet i Europa. Maks kapasitet på 11.500. Foto: Arrangøren.

hm_map_2017-20170310-165953

Løypa i 2017. Satser på samme raske løypa neste år.

Holmestrand lørdag 7. april
Mange spennende løp på kontinentet helgen etter påske. For den som ikke vil strekke budsjettet sitt så langt, finnes det spesielt to løp denne helgen, der et av de bør løpes, hvis du ønsker å kalle deg hobbyløper. De lærde strides om det er best å starte sesongen i Østfold eller Vestfold. Jeg har kun løpt 10 km på vestsiden av fjorden, og løypa er fin den. Nesten helt lik løype for 5 km, 10 km, halvmaraton og maraton. Fire runder rundt i byen på et halvamaraton. Det er veldig mye fint man kan si å si om både arrangementet , byen og løypa, men et kraftig minus må likevel nevnes: Den lille strafferunden etter 4 km, omtrent midt i bildet, er totalt unødvendig. Her taper du fart og krefter samtidig som det irriterer.  Arrangementet ellers er så hyggelig at det er dumt at de ikke har gjort noe med akkurat dette. Jeg anbefaler gjerne Holmestrand, men skal du velge et halvmaraton hadde jeg heller gått for Fredrikstad dagen etter.

Holmestrand løypekart

Fin løype i Holmestrand, men hva skjer med den sirkelen midt i bildet der? Unødvendig, synes jeg!

Fredrikstadløpet 8. april
Et av de løpene i Norge jeg liker aller best. Mange likheter med løpet i Holmestrand, selv om du her bare tilbys halvparten av distansene. Og meget mulig er dette noe av nøkkelen til at det går knirkefritt hvert eneste år; arrangørene gaper ikke over mer enn det de kan takle. Også her løpes en runde fire ganger. Løypa har en ganske liten og bratt kneik etter ca 2 km, som leder over i en slak nedoverbakke.  Dette er akkurat slik jeg liker at det skal være, hvis det ikke er helt flatt. Den lille kneika blir man fort ferdig med, og gevinsten med en lang, slak nedoverbakke på andre siden veier godt opp. I Holmestrand er det motsatt, med en svak oppoverbakke og en bratt kort nedoverbakke, og det vurderer jeg som marginalt mindre fordelaktig.

Fredrikstad

Fredrikstadløpet 2015. Med deler av «Bølerbanden» på jakt eter sub 1.20, som jeg ikke hadde klart i Haag tre uker tidligere.  Denne gangen gikk fint og jeg kon inn på 1.18.09. Året etter satte jeg ny pers her på 1.16.39.

Har jeg glemt noen løp? Det må da være noen i Storbritannia, og helt sikkert noen i Øst Europa? Kom med forslag på løp som går våren 2018 så skal jeg vurdere å legge dem inn i bloggen. Helst løp innen utgangen av April.

Og ikke minst – hvilket løp skal du løpe våren 2017?

Rute london

Halvmaraton i London arrangeres for første gang i 2018. Samme arrangør som London maraton. En del svinger, men sikkert veldig bra. 

Takket være gruppa «Løpeprat» på Facebook her jeg følgende 5 løp å legge til lista:

  1. Grand Canaria 21 januar http://grancanariamaraton.com/web/
  2. Sevilla 28. januar http://www.edpmediomaratondesevilla.es/
  3. Budapest. 14. april. https://runinbudapest.com/
  4. London 25. Mars. https://www.llhm.co.uk/

Det er ikke satt opp noen dato på Påskemaraton i Drammen ennå, men det er grunn til å tro at det løpet går av stabelen 2. påskedag 2018, altså 2. april. Løpet har blitt arrangert 13.ganger tidligere og du kan forvente rundt 100 deltagere på halv. Fullmaraton arrangeres parallelt. Her kan du lese en sak om fjorårets løp. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tar også med Kickmaster Maraton i Drammen.

Finner ikke noe relevant informasjon noe sted, så jeg legger ved lenke til Facebook-siden deres.

https://www.facebook.com/Kickmaster-Maraton-255959807919778/

 

 

3 kommentarer om “Beste halvmaraton våren 2018

  1. Jeg har ikke glemt den. Denne oversikten tok bare med seg løp frem til midten av april. Bergen City er i likhet med Sentrumsløpet litt senere på våren. Den får heller bli med på neste oversikt 🙂

    Ps. Skulle gjerne løpt den en gang 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s