Pers for Grete under Oslo maraton – Gjennomgang av løypa 10 for Grete, 2017

Når Oslo Maraton skulle merke 10 for Grete dagen før dagen ble jeg invitert med for å ta en titt. Her er min vurdering av løypa rett etter merking.

Av: Jon Ilseng
Foto: Jon Ilseng og Jytte Seligmann

Jeg har bare løpe 10 for Grete en gang tidligere. Da gikk den ikke samme sted. Dette blir derfor ikke en sammenligning med tidligere års løyper, men en ren vurdering av 2017-utgaven. Og La oss like godt hoppe til konklusjonen med det samme: Løypa er rask, har noen små kneiker og en litt for svingete avslutning. Resten er temmelig flatt og fint. Dette må være den beste 10 for Grete ever, så her bør det kunne løpes for og settes pers, folkens!

rådhuset

Flotte rammer rundt Oslo Maraton. Her dagen før dagen. Eller rettere sagt kvelden før.

OBS: Noen av bildene er tatt fredag formiddag, før merking. Noen er tatt fredag ettermiddag etter / under merking.

Starten – Rådhusplassen
Det er helt perfekt å starte foran. Her er det store åpne plasser, åpent mot havet og akkurat det folkehavet man håper på i et slikt løp. Kunne ikke vært bedre.

3. Løypa markert på 9.4

Starten av løypa er den grønne prikken midt i bildet. Vi løper ut av bildet oppe til venstre etter ca 1 km, og kommer inn fra venstre nede etter ca 6,5 km.

løypekart-10-for-grete-3

10 for Grete, med km markering og drikkestasjoner. Nederst finner du høydeprofilen

Km 1 Småkupert retning vest
I likhet med Sentrumsløpet så starter Oslo Maraton med en oppoverbakke. Denne er ikke like lang som bakken opp til slottet. Det er likevel en kneik du bør ta hensyn til når du planlegger åpningstempoet ditt. Gjør deg selv en stor tjeneste ved å ta det litt rolig opp her. Det er langt igjen. Avslutningen på den første km er en liten nedoverbakke, mens midtpartiet er flatt og fint der du dundre forbi den Russiske og Franske ambassaden.

1 km

Kommer du hit har du løpt en hel km. Kun 9 igjen. Takk han i midten for at du vet hvor langt du har løpt. Frivillige, we love you!

Km2 – Drammensveien
Den andre km starter omtrent som den første: med en oppoverbakke. På toppen av bakken kommer vi til løypas høyest punkt på ca 15 meter over havet, omtrent der løypa krysser Bygdøy. Herfra går det igjen nedover mot Skøyen. Like før Sjølyst passerer man 3km markeringen.

Km 3 – Skøyen og Sjølyst
En interessant km der man både løper gjennom en undergang og opp en bratt, kort bakke. Undergangen er grei, bakken derimot er løypas hardest punkt. Trøsten er at den er kort, og at løypa flater fullstendig ut like etterpå.

Tre bilder fra Skøyen

Fotomontasje av undergangen på Skøyen eter ca 3,5 km. 90 graders sving mot venstre, ned bakken, gjennom og sving mot høyre når du kommer ut i lyset.

Bratt bakke

«Mørdarbakken». Det ser ikke så bratt ut, men her er det 100 meter som går ganske tregt. Ta det rolig opp her, og gi heller gass på toppen der det er lettløpt.

Km 4 – 6 Frognerkilen og Tour de Finnance uten sykler
Starter ved undergangen ved Bygdøylokket. Vi kommer nå inn på det som normalt omtales som enten Tour de finnance, eller Frognerkilen. De tre neste km er det flateste, meste lettløpte og raskeste strekket asfalt-Oslo har å by på. Uansett hva du innbiller deg at du liker å løpe på, så er dette det mest energisparende terrenget du kan bevege deg på – flat asfalt. Og som du sikkert vet, løping handler langt på vei om å spare på energi. En mulig ulempe i dette partiet er at det er svært vindutsatt. Blåser det, så får du den rett i fleisen akkurat har. Yr.no melder om 3 m/s fra nordøst. Det er greit nok. Vi løper riktignok østover, men 3 m/s får vi tåle.

1 Løypa markert på 4

Løypa fra ca 2 km – 6 km

 

Mot f.kilen

4 km kommer du til i enden av dette bilde. En  liten nedoverbakke venter. Deretter en undergang, før du svinger inn på løypas letteste parti, Frognerkilen.

Frongnerkilen

Frognerkilen. Her kan det gå fort. 5km markeringen er der det svinger vagt mot venstre.

6km

Her antar jeg vi skal løpe på venstre side av broa. Løp for all del ikke opp på broa.

 

Km 7 Aker brygge og heiarop
Du kommer nå inn på Aker Brygge, tett etterfulgt av Rådhusplassen. Løypa går  nærmere vannet enn der du startet litt tidligere på dagen. I det du passerer Rådhuset har du to små km igjen før du kan strekke hendene jublende over målstreken. Tenk på det når du passerer fiskebrygga, og ikke tenke på hvor sliten du er. Her blir det mye folk som heier og da er det fort gjort å bli for ivrig. Min anbefaling er derfor å passe ekstra godt på tempo akkurat her. Du skal tross alt overleve to km til og det hjelper lite å vinne tre sekunder her hvis du taper 10 på de to neste km.

7km

 

2. Løya markert på 7km.jpg

Den blå lille prikken er satt på 7km. På vei inn på Aker Brygge.

Km 8 Langs festningen og gjennom den
Flatt og fint bortover Akershusstranda langs Akershusfestning. Løypa tar en litt kjip 160 graderes sving noen hunder meter før 9 km markeringen. Løypa går videre opp gjennom festningen i det som heter Kongens gate. Løypa har en svak helling oppover her, og noen av dere kommer til å angre på at man ga full gass over Rådhusplassen. Har du krutt i beina opp denne bakken så har du sikkert disponert løpet godt.

8km uten skilt

9km – mange krappe svinger inn mot mål 
Oslo har en kronglete sentrumskjerne. Det bærer denne km preg av. Åtte svinger på minst 90 grader er for mye for slitne bein. Likevel, veien hit har vært såpass billig at en personlig rekord kan være innen rekkevidde for den som fortjener det. Det vil si den som har disponert riktig. Det som er verdt å merke seg her er den lille innstikkeren man må løpe etter ca 9.5km. Den sto ikke på det opprinnelige kartet men dukket opp som følge av nøyaktig løypemåling.  Løypesjef Tim Bennet forklarer:

«…den siste lille tuppen er der ja….det er fordi vi manglet 95 m…så det er 45 m opp Rådhusgt, og en slak sving, 45 meter ned igjen – og inn Nedre Slottsgt. Opp Tollbugt er også litt oppover, men bare ca 200 m lang og ikke bratt». – Tim Bennet.

9km

Mål – tilbake til start
Nedoverbakke inn mot mål kan vi like. Det flater riktignok ut de siste meterne, men avslutningen på denne 10ern er meget fin. Med engang du kommer forbi statuen «Hansken», som er plassert midt i en rundkjøring noen hundre meter fra mål, så er det bare å gi bånn gass. Da er mål i sikte og medaljen er din. Og hvem vet, kanskje også en pers.

Jeg gleder meg før jeg så løypa. Etter å ha sett den på enda nærer hold, gleder jeg meg enda mer. Så lykke til! Ser det bra ut synes du?

2km3km

 

Reklamer

En kommentar om “Pers for Grete under Oslo maraton – Gjennomgang av løypa 10 for Grete, 2017

  1. Tilbaketråkk: Løpesesongen 2017, året som gikk så fort | Overterskel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s