Drammensmaraton og meterne som forsvant.

Det har stormet rundt Drammen i det siste. Byen hadde inviterte til løpsfest og rekordraske løyper, men slik gikk det ikke. For korte løyper ødela festen for de fleste. Og slikt blir det rabalder av. Jeg har gravd litt i hva som egentlig skjedde.

Av Jon Ilseng
Foto: Bjørn Hytjanstorp

Glad

SÅNN vil vil vi se Drammen: I pur løpelykke.

La oss ta det positive først. For det er det faktisk mye av. Drammen er en fin by. Og til å løpe i, er den aldeles nydelig. Det er så flatt og fint langs elva at man ikke vet om man løper oppover eller nedover langs elvebredden. Både 5km 10km og halvmaraton er såkalte «perseløyper» og det var det mange var på jakt etter. For de aller fleste på halvmaraton ble sånn sett dagen fin. De fikk sine tilmålte meter servert. Vi andre ble snytt for 675 meter med pur løpsglede. Og eventuelle personlige rekorder. Selv om merkingen i starten ikke stemte overens med GPSen min, så var det mot slutt av løypa at det virkelige problemet oppstod. Der 5km skulle ta en litt tidligere sving enn halvmaraton og 10km, ble istedenfor alle bedt om å snu. Løpsgeneral Odd Grønli forteller: (saken forsetter under bilde).

Drammensmaraton2017-Kart-Halv-og-10km

Løypa, slik den skulle blitt løpt.

-Det som har skjedd her er at vi har feilanvist løperne som skulle løpe 10km, samt de 9 først på halvmaraton. Disse skulle egentlig løpt til rundkjøringen ved Holmenbrua, men ble anvist til å løpe der 5km løypa gikk. Det er menneskeskelig svikt og veldig ergerlig, sier Grønli. I tillegg skulle vi hatt en sykkel som syklet foran løperne for å gå igjennom løypa. Den sykkelen dukket aldri opp der den skulle være. Hadde den vært på plass hadde vi nok oppdaget dette. Løypa er kontrollmålt og har riktig lengde, så det hadde vi kontroll på.

Ikke løpt

Meterne som manglet.

Undertegnede var en av de som løp 9325 meter. Humøret sto ikke akkurat i taket da jeg kom i mål og klokken viste 32.40. Jeg har riktignok trent godt i sommer, men ikke så godt. Pers med over to minutter visste jeg at ikke stemte. Kun sekunder etter målgang postet jeg derfor en post på FB: 10km i Drammen var for kort. Telles ikke. Argggg. Siden jeg nok var den første som rakk å ytre meg på sosiale medier om «skandalen», ble den fanget opp av Kondis.no og publisert der sammen med et referat fra løpet. Jeg har senere vært i kontakt med flere innvoverte i arangementet, og det blir til at man føler med dem, uansett hvor irriterende en slik bommert er.

Jon

Over Bybrua ca 500 meter før vi løp feil. Hun til venstre nærmer seg slutt på sin 5km. Han til høyre håper at løypa snart tar slutt. Denne gangen ble jeg bønnhørt.

Det er fristende å tenke at for mange distanser er grunnen til problemet. Jeg drister meg derfor til å spørre om også Drammen begynner å bli litt utvannet. Det er ikke Grønli med på. – Nei. Her var det menneskelig feil og det er sånn som kan skje. Hadde Odd Grønli stått i dette krysset, og det gjør jeg sikkert neste år, så hadde ikke dette skjedd.

  • Ja, hva tenker dere egentlig ang neste år?

– Vi har ikke rukket å evaluere ennå, men vi håper at folk vil prøve oss på nytt igjen neste år. De som ikke vil komme tilbake, ja, de får vi jo ikke tak i, men alle andre er velkommen tilbake neste år. Har kan det løpes raskt på alle tre distansene. Det kan man se på tidene til mange av løperne. Grønli forsetter entusiastisk om hvordan arbeide på Øvre Torg er ferdig neste år, og om hvordan veisperringen over Bybrua skal bli enda bedre i 2018. Dette er en mann som har fått seg et slag, men noen slagen mann er han så visst ikke selv om han moderer seg litt i en mail jeg mottar etter intervjuet – Vi går sannsynlig løs på med nytt arrangement også i 2018 med nytt mot, når vi får årets arrangement litt på avstand og da løfte arrangementet frem med mange kvalitetsikringer og vi håper at en del av dagens deltagere vil igjen komme til Drammen og sjekke om vi da holder ord…

Ole og ali

Slik det skal være. Godt humør før løpe sammen med andre løpere. Her representert med Rustad IL sin god løper Ole Andre Hagen. Foto: Privat.

Personlig håper jeg Drammen overlever dette. Det er noe som heter «å aldri gi seg» i løping. Det bør gjelde for arrangører også. Dessuten trenger vi det flotte arrangementet og Drammen trenger nok oss. Tar med et et råd til arrangøren: Kutt 10km!

Glede 2

Mange glade mennesker i Drammen. La oss håper de har motivasjon til å lage en ny løpsfest der alle er glade også ETTER målgang.

Fakta:  Alle som løp 5 km løp eksakt 5 km – Alle som løp 10 km løp 675 meter for kort – De ni første på halvmaraton løp 675 meter for kort, mens resten løp korrekt distanse.

Og: Med unntak av alle som løp 10km og de 9 første på halvmaraton fikk resten godkjent tidene sine. Dvs nesten alle som løp halvmaraton og alle som løp 5km. Blandt disse var det mange som satte pers.

Solheim

Rune Solheim var førstemann i mål på halvmaraton, som fikk tiden godkjent. Ny pers på fantastiske 1.14.38. Drammen leverer for den som for løpe langt nok.  Foto: Fra Solheims FB side.

Reklamer

En kommentar om “Drammensmaraton og meterne som forsvant.

  1. Tilbaketråkk: Løpesesongen 2017, året som gikk så fort | Overterskel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s