Norge På Tvers – En veldig lang løpetur sommeren 2018

Jeg har alltid drømt å dra på ekspedisjon. Å finne et slags livsprosjekt og bare gjør det. Sommer 2018 gjør jeg alvor av drømmene og krysser Norge på tvers. Med joggesko og to følgesvenner i Kim Johannsen og Janicke Bråthe skal jeg løpe 600 km på tre uker.

Av Jon Ilseng. 

20170717_143235

På vei opp mot Liomseter lurer sikkert kuene på hva vi holder på med. Ruta går her.

Det passer sjelden og dra på ekspedisjon. Har du barn og familie, har du som regel ikke tre uker å sette av til å dyrke egne interesser. Og derfor blir det gjerne ikke noe av. Hvorfor dette likevel kommer til å bli en realitet rundt 20.juli 2018, har jeg ikke noe annet godt svar på enn at dette er noe jeg virkelig vil gjøre. Og det hjelper tydeligvis litt, selv om det blir tøft og forlate familien hele sommeren neste år. Det må jeg innrømme.

20257725_10154555625972443_40596659_o

Ruta fra Trysil til Rysjedalsvika.

En rute blir til – fra Trysil til Sognefjorden
De få gangene jeg kjeder meg, ser jeg gjerne på kart. Sitter og stirrer og tenker på alle de fine stedene jeg burde vært innom. Særlig liker jeg kart over Norge. Det er så mange spennende steder i dette landet at man aldri hadde trengt og dra ut av landet. Det var nok under en av disse vakre stundene med kartet at tanken om en veldig lang joggetur begynte å rote rundt i hodet mitt. Akkurat når ordene Norge på tvers dukket opp er ikke lett å si, men siden Norge på langs er for langt, så er det kanskje en naturlig tanke? Ja, plutselig hadde det i alle fall dukket opp en plan. Og plutselig hadde jeg et over hundre siders pdf-dokument under armen som jeg så presenterte for Kim og Janicke. Nesten et halvt år etterpå er dette såpass klart at vi nå kan slå i bordet å si at dette kommer vi til å gjøre. Ja, t.o.m si at dette er noe vi gleder oss til.

20170718_124408

Nydelige løpeforhold i Hulderheimen. Akkurat her løper vi om et år.

Hva betyr egentlig Norge på tvers?
«En vanlig måte å definere bredde for uregelmessige objekter er at bredden er den lengste linjen man kan trekke som går 90 grader på lengden». Ordene over fant jeg på Fjellforum der dette tema ble diskutert. Jeg synes dette var både logisk og lurt. En rask titt på kartet viser at en slik rute må starte rett øst for Trysil og slutte ute i Sognefjorden et sted. Og når den linja gikk gjennom både Hulderheimen og Jotunheimen, så var saken klar. Og derfor løper vi fra Støa Kanal øst for Trysil til helt Rysjedalsvika ute i Sognefjorden, før vi tar båten ut til Norges vestligste punkt Utvik Fyr.

Turen går her: Trysil – Rena – Lillehammer – Hulderheimen – Jotunheimen – Utladalen Camping – Kaupanger – Leikanger – Balestrand – Høyanger – Vadheim – Rysjedalsvika – Utvik Fyr.

Nystedt

Utladalen Camping på blir vi to netter. En hviledag underveis må være lov. Foto: Kristoffer Nystedt. http://www.utla.no

Logistikk er halve jobben
Hvordan jeg skal takle å løpe 600 km på tre uker aner jeg ikke. Kanskje jeg bare kommer halvveis. Den tid den sorg. Fremover nå handler det om logistikk. For det er svært mye som må planlegges når man skal løpe så langt. Det aller meste av ruta er jo laget, men her gjenstår jo en hel haug med detaljer. Kan den stien løpes? Er det lov å løpe igjennom den tunellen? Er det sykkelsti eller må vi løpe på veien? Hvor skal man spise? Og ikke minst, hvor skal man overnatte? I tillegg kommer en logistikk i forhold til ettersending av klær og sko. Noe blir jo på asfalt og noe på sti. Da må vi bytte sko. Dessuten har ingen av oss lyst til å løpe i samme t-skjorte hele veien…

Heimen

Jotunheimen. Vi kommer løpende inn på fra høyre i bilde og følger Bygdin på sørsiden mot Eidsbugarden.

Vi trenger din hjelp
For å få alt dette til å gå i hop, er vi helt avhengig av litt hjelp. Noe har vi tenkt ut, og det blir overnatting på Liomseter og Utladalen Camping. Ellers gjenstår vanvittig mye. Og i alle disse småbygdene på Vestlandet er vi alle totalt ukjente. Vi kan jo ikke akkurat løpe med telt, så da blir det å finne rimelige overnattinger og spisesteder på veien. Det finnes nok, men vi må bare lete.

Fyr

Her avsluttes turen. Utvik fyr.

Vi trenger din hjelp! 
Hvis du eller noen du kjenner har lokalkunnskap der ruta går, så må du gjerne ta kontakt. Skal man få til det umulige må man tørre å ta imot hjelp der man kan finne den. Hører du: Hjælp!

Reklamer

3 kommentarer om “Norge På Tvers – En veldig lang løpetur sommeren 2018

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s